Odzyskiwanie danych z macierzy RAID w nienadaremne sztuczki.

Odzyskiwanie danych z macierzy RAID Użycie Fibre Channel w systemie Raid on Demand

Odzyskiwanie danych z macierzy RAID efektywny porządek.
Przywracanie danych RAID

Odzyskiwanie danych z macierzy RAID Macierz dyskowa Raid Matrix została pierwotnie zaprojektowana i opracowana przez firmę Dell dla linii komputerów stacjonarnych Compaq. Oparta na technologii RAID macierzy dyskowych, macierz Raid Matrix jest obecnie jedną z najpopularniejszych macierzy pamięci masowej. Jednak wraz z upływem czasu i wzrostem popularności urządzeń RAID wszystkich typów, w tym nowszych macierzy RAID klasy korporacyjnej ze stołów raid, takich jak Dell V RAID matrix 2.0 i Dell EIDE, powstała potrzeba skutecznej i niezawodnej metody zarządzania macierzą Raid i odzyskiwania danych.

Odzyskiwanie danych z macierzy RAID 0,1 w niewątpliwe metody.

W celu rozwiązania problemów związanych z niezawodnością i wydajnością systemu zarządzania Raid, zidentyfikowano dwa potencjalne rozwiązania. Jednym z nich jest wykonanie procesu zwanego Raid recovery na maszynie wirtualnej. Maszyny wirtualne to programy komputerowe, które mogą być łatwo skonfigurowane do emulacji konkretnego systemu operacyjnego, tak aby system plików i wszystkie jego aplikacje były dostępne dla systemu operacyjnego innego komputera. Za pomocą oprogramowania do odzyskiwania danych Raid Recovery można to zrobić w przypadku macierzy dyskowej Dell Raid.

Przywracanie danych z macierzy RAID co wypada znać.

Drugim potencjalnym rozwiązaniem jest przeprowadzenie procedury kopiowania plików z działającego komputera przy użyciu systemu plików EIDE lub FAT32. W tym celu kopia głównego dysku twardego musi zostać zapisana w systemie takim jak FAT-E lub NTFS-FAT, ponieważ te systemy plików charakteryzują się większą wytrzymałością i szybszym dostępem. Pliki te mogą być następnie skopiowane na inny komputer, który bierze udział w operacji odzyskiwania danych z dysku Raid. W tym momencie oba komputery muszą zostać połączone w jeden działający system. Można to zrobić poprzez podłączenie urządzenia odczytującego bezpośrednio do kontrolera pamięci masowej macierzy Raid lub za pomocą kabla Ethernet pomiędzy urządzeniem odczytującym a serwerem zarządzającym Raid.

Odtwarzanie danych z macierzy RAID instytucja etyczne zamówienia.

Trzecim potencjalnym rozwiązaniem jest wykorzystanie Fibre Channel jako interfejsu pomiędzy serwerem zarządzającym Raid a pozostałymi komputerami. Kanał Fibre Channel musi być skonfigurowany pomiędzy serwerami a klienckimi stacjami roboczymi. Fibre Channel może być używany do wprowadzania i wyprowadzania danych za pomocą połączeń STD lub portu równoległego. Kabel ethernetowy powinien być podłączony pomiędzy wyjściem kanału światłowodowego a nagłówkiem magistrali ethernetowej klienckiej stacji roboczej.

Alternatywą dla Fibre Channel jest wykorzystanie starszej metody Raid Management, w której każdy komputer w obrębie macierzy posiada własny, niezależny kanał światłowodowy. Oprogramowanie Raid Management służy do kontroli i zarządzania komunikacją poszczególnych stacji roboczych w ramach klastra. W tej metodzie, pomiędzy wszystkimi komputerami a serwerem istnieje niezależna magistrala Ethernet, dzięki czemu nie ma potrzeby stosowania kabla Ethernet pomiędzy serwerem a klienckimi stacjami roboczymi.

Główną zaletą zastosowania Fibre Channel w stosunku do starego sposobu zarządzania Raidami jest możliwość konfiguracji szerokości pasma magistrali Ethernet. Jest to możliwe, ponieważ niektóre z komputerów w macierzy są przeznaczone do pracy z niższą przepustowością. Dzięki temu w razie potrzeby można łatwo odpowiednio skonfigurować przepustowość magistrali Ethernet.

Przywracanie danych z macierzy RAID 0+1 jaka skuteczność? jakie są wartości.

Chociaż Fibre Channel był szeroko stosowany przed pojawieniem się RAID, okazało się, że nie nadaje się do stosowania z dużą liczbą komputerów. W rzeczywistości Fibre Channel zaczął tracić na popularności wraz ze wzrostem prędkości sieci i poprawą niezawodności tych ostatnich. Po tym okresie nastąpiła znaczna poprawa pojemności urządzeń pamięci masowej i konsumenci zaczęli preferować korzystanie z urządzeń, które zapewniały dużą pojemność pamięci masowej oraz szybki dostęp do danych. Ponadto koszt urządzeń pamięci masowej zaczął systematycznie spadać wraz z pojawieniem się technologii szerokopasmowej w późnych latach 90.

Cena i szybkość urządzeń pamięci masowej uległa dziś drastycznej poprawie. Większość nowoczesnych urządzeń NAS wykorzystuje technologię SATA, która jest bardzo popularna i stosunkowo łatwa w użyciu. Wykorzystanie Fibre Channel w konfiguracji Raid jest również popularne, ale ma ograniczoną pojemność w stosunku do wielkości centrum danych. W związku z tym, jeśli rozważają Państwo użycie Fibre Channel w konfiguracji Raid, lepiej jest przyjrzeć się urządzeniom NAS z funkcją Raid on Demand. Obecnie istnieje wiele firm oferujących urządzenia NAS z funkcją Raid on Demand, które można nabyć w dużych ilościach za znacznie niższą cenę niż tradycyjne konfiguracje Raid oparte na Fibre Channel.

AKTE Odzyskiwanie danych – Kontakt